Fotografia este o artă. O artă ce necesită pasiune, talent si foarte multă muncă. În spatele unei poze reuşite stau zeci de replici imperfecte. Indiferent dacă eşti fotograf profesionist sau doar amator, dacă esti pasionat de portrete sau peisaje, este bine să cunoşti câteva reguli de bază folosite la realizarea pozelor, ca să-ţi imortalizezi cât mai reuşit amintirile.

Lumina. Lumina joacă un rol foarte important în realizarea unei fotografii portret. Dacă aceasta este prea puternică în spatele modelului, apare așa-numitul fenomen contre-jour, când imaginea devine întunecată, deoarece aparatul foto nu poate surprinde un contrast atât de mare. Trebuie deci să încerci să îţi plasezi modelul cu față spre soare pentru a reuşi să îl fotografiezi. De asemenea, este important să ştii în care parte a zilei este indicat să faci portrete. În exterior, cel mai bine e să faci portrete fie dimineaţa, fie seara. Lumina este în aceste momente mai caldă şi va pune mai bine în valoare faţa modelului tău.

Centrarea subiectului. Locul subiectului în poză este la fel de important ca şi lumina. O greşeală a începătorilor este plasarea modelului fix în mijlocul pozei. Pentru un efect garantat, plasează-ţi subiectul lângă cadru. Aici te poţi baza şi pe regula treimii, care spune că este bine ca portretul să deţină 2-3 din poză pentru a conferi mai mult spaţiu şi o dinamică fotografiei.

Direcţia ochilor. Rămâne la discreţia ta să alegi unde să privească modelul tău. Discret, îi poţi dirija privirea în funcţie de mesajul pe care vrei să-l transmiţi. Dacă modelul priveşte direct în aparatul de fotografiat, vei obtine un impact puternic şi imediat asupra privitorului. Când privirea nu este îndreptată spre aparat, se creează un aer enigmatic.

Aparatul foto. Se pare că orice aparat foto este indicat pentru fotografii portret, totuşi există aparate foto cu ajutorul cărora, cu puţin talent, poţi crea adevărate capodopere. Un aparat foto necesar creării portretelor trebuie să aibă obiective interschimbabile pentru a oferi o manevrabilitate totală în privința încadrării, să ofere posibilitatea fotografierii în format RAW, dar şi să poată fotografia cu mai multe cadre pe secundă pentru a surprinde expresivitatea feţei. Pentru a te putea bucura imediat de poze, poţi opta pentru o camera foto cu imprimantă integrată. Este o inovaţie în domeniul aparatelor de fotografiat şi reprezintă un hibrid între un aparat foto şi o imprimantă de dimensiuni mici. Fotografiile sunt printate automat după efectuare, fără conectare la computer. Nu necesită utilizarea cartuşelor de cerneală sau toner.

Modelul. Este bine să-ţi alegi minuţios modelul. Nu toată lumea este fotogenică. Trebuie să-ţi alegi un model care se simte în largul său în faţa aparatului foto. Un model care se simte constrâns să pozeze va da naştere unei poze cu aer artificial.

Distanţa. Regula distanţei este una primordială la crearea unui portret reuşit. În cazul unei distanţe prea mari, faţa şi expresiile modelului vor fi greu de distins. În schimb, nici nu trebuie să te apropii prea tare, pentru a nu-i scoate în evidenţă micile imperfecţiuni ale feţei. Trebuie să găseşti distanţa potrivită şi o poţi face din mai multe încercări, apropiindu-te şi îndepărtându-te pentru a identifica distanţa care-l avantajează cel mai mult pe modelul tău.

Decorul. Ai grijă la elementele din spatele modelului tău. Reuşita unui portret poate fi compromisă de un element nepotrivit din fundal. Ai grijă la culorile prea stridente din spate, la coşuri de gunoi, sau la orice alt element de decor care-ţi poate da peste cap într-o clipă toată muncă depusă.

Categorie: Înştiinţări
Răspunde

XHTML: Poţi folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>