portelan-exemple

 

Ceremonia ceaiului – una dintre tradițiile principale ale aristocrației și ale oamenilor. La început, era specifică numai pentru națiunile din Asia, iar din Evul Mediu s-a răspândit în Europa și mai târziu în America.

Europa a fost întotdeauna leagănul monarhiilor, al oameni nobili, a căror situație socială nu permitea băutul ceaiului dintr-o ceașcă de lemn, dar dintr-un bol de porțelan. Această cultură a rămas până în prezent. Farfuriile de porțelan rămân unele dintre cele mai luxoase daruri și gesturi de atenție. Desigur, un porțelan bun are un preț mai mare. De ce? Acest lucru și ate întrebări vor fi tratate în articolul care urmează.

Pentru a înțelege de ce porțelanul este atât de special, este necesară cunoașterea istoriei și a împrejurărilor în care a căpătat popularitate.

Istoria porțelanului

În pământ se găsește mineralul de caolinit (Al2Si2O5 (OH) 4). Cei informați  în domeniul chimiei vor înțelege că acest mineral de aluminiu și siliciu este un tip specific de argilă, care este încălzit pentru a vindeca. Este suficient de moale, astfel încât să poată fi modelat manual și apoi, plasat la temperatura de 1200 grade, se întărește, devine robust  și rezistent la apă. Pentru a-i conferi frumusețe și luciu, acesta este acoperit cu o glazura specială. În unele cazuri, cuptorul este trecut deja prin glazură. Aceasta are ca rezultat un material relativ puternic pentru a produce preparate. Obținerea caolinitul a fost începută de către chinezi. Oamenii de știință nu au ajuns la un numitor comun în privința perioadei de producere a acestuia. Unii susțin că ar putea fi secolul IX- XVI al BC, alții cred că porțelanul ar putea fi apărut mai devreme – secolul II-VI î.H.

În chineză caolinitul este numit Gao Ling. În engleză sau în română, porțelanul și vasele din porțelan sunt numite simplu „porțelan”.

Celebrul călător și comerciant Marco Polo a adus porțelanul la Veneția. În 1295, el a adus o sculptură mică. Europenii nu au mai văzut așa ceva. Lucrul nici măcar nu avea un nume, așa că Marcus Polus a găsit unul. Suprafața vitrată amintea de sclipirea mărgăritarelor din scoici. Astfel, numele a fost asociat cu forma scoicii și a fost numit Porcelli.

Europenii au rămas fascinați de vasele din porțelan, pe care le achiziționau de la comercianți chinezi și, uneori, de la pirații de nave comerciale chineze. Europenii au încercat și ei, la rândul lor, să producă porțelan, însă calitatea acestuia nu se compara cu cea a meșterilor chinezi. Din păcate, chinezii au păstrat secretul de producere a porțelanului, precum și misterul confencționării de mătasuri. Aflarea tehnologiei de producere a fost posibilă doar prin amenințarea cu moartea, iată de ce pentru o perioadă lungă de timp porțelanul a fost considerat  produs de lux în Europa.

Mai multe despre porțelan

În secolul al XVI-lea familia Medici din Florența a început să producă propriul porțelan, dar era moale și nu la fel de calitativ ca cel chinez. La acea vreme, comerțul cu porțelan a fost foarte intens, astfel încât monarhii primeau cadouri din porțelan, fiind apreciat mai mult decât aurul, care a început să fie transportat deja cu navele din America nou descoperită.

Abia in secolul al XVIII-lea la Meissen, în Germania, a fost înființată prima fabrica de producere a porțelanului tare. A fost fondată de către regele lituanian-polonez Augustus al II-lea. În 1708 tânărul alchimist german Johann Friedrich Bötgeris și celebrul matematician și fizician Ehrenfried Walther von Tschimhausas a dezvoltat o formulă care nu este inferioară celei a porțelanului. Astfel, spre 1710, orașul Meissen a devenit o capitală europeană a porțelanului.

Cu toate că Regele a fondat fabrica într-un castel protejat și păzit permanent de paznici, secretul producerii a trecut de porțile castelului și s-a răspândit Europa de Vest. Mai mult decât atât, formula a fost preluată de către Rusia. Astfel, în 1744 a început producția porțelanului rusesc.

În 1745 a început și producția porțelanului francez. În curând au fost găsite surse de caolinit în orașul Limoges, care a devenit rapid capitala franceză a porțelanului.

Porțelanul englezesc a început să se producă mai târziu, în 1748. Trebuie de remarcat faptul că englezii au descoperit un alt fel de porțelan – cunoscut și astăzi drept porțelanul de os. În loc de nisip în porțelan, au adăugat cenușă de oase. Este adevărat că porțelanul a devenit mai moale și mai fragil, în schimb producția sa nu a fost deja atât de scumpă.

În 1930, americanii au deschis o altă pagină din istoria porțelanului,  inventând porțelanul de sticlă. Chiar dacă producția acestuia era foarte scumpă, iar rezultatele aveau valoare mică, americanii și celebritățile erau gata să plătească numai pentru ideea de aristocrație pusă la dispoziția publicului larg. Amintiți-vă mașinile, aparatele de aer condiționat, frigiderele și alte povești…

Porțelanul se produce până în prezent. Acesta se face chiar și în Lituania, la fabrica „Kaunas Jiesia”, care încă din perioada sovietică a produs diferite obiecte porțelan.

 

Vesela din porțelan

Aplicând metoda veche de producere a porțelanului, oamenii din toate timpurile s-au confrutat cu problema că vasele obținute aproape întotdeauna au fost negre sau maro. Ca porțelanul să iasă alb, el trebuie acoperit cu glazură.  În cazurile în care este plasată glazură colorată (sticlă și metal din aliaj), articolul arată fabulos. Mai mult decât atât, poate realizat la comandă și topit cu aur.

În lumea actuală, vesela din porțelan este realizată manual, acoperită cu glazură, grăsime specială și decorată manual cu ornamente. Anumite articole nu sunt chiar complet simetrice, cu toate acestea, așa numitele „defecte” sunt foarte apreciate. Fiecare fabrică de veselă din porțelan lasă un anumit semn, adăugând astfel valoare produselor.

De aceea, plăcile de porțelan și vesela din porțelan sunt atât de scumpe.

Categorie: Înştiinţări
Răspunde

XHTML: Poţi folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>