26 de organizații civice și 4 partide din România au lansat un proiect ambițios de îmbunătățire a calității clasei politice din România. Cum vor să facă asta? Printr-o inițiativă cetățenească de modificare a legilor electorale. Au nevoie de 100 de mii de semnături pentru ca proiectul lor să ajungă în Parlament. Inițiatorii proiectului au identificat câteva zone în care e nevoie de modificări concrete ale legislației electorale.

–     Reducerea numărului de semnături pentru înscrierea în cursa electorală. Pragul artificial al numărului de semnături necesare pentru depunerea unui dosar de candidatură elimină competitorii mici, potențiali candidați care nu au la dispoziție resursele pe care le dețin marile partide. În prezent, un cetățean care dorește să participe la alegerile locale, trebuie să depună o lista cu semnăturile a 1% dintre cetățenii cu drept de vot dintr-o circumscripție. De exemplu, pentru postul de consilier general în Consiliul General al municipiului București, e nevoie de un dosar cu 18 mii de semnături. Asta deși un consilier general poate fi ales doar cu 8700 de voturi.

–     Alegerea primarilor din 2 tururi. În prezent, în România, edilii locali sunt aleși printr-un sistem de vot majoritar într-un singur tur, cel care obține cel mai mare număr de voturi, devine primar. În acest fel este afectată reprezentativitatea, care e un principiu de bază al democrației. Un candidat care obține 10 sau 15 la sută din voturi în primul tur devine automat primar deși e doar unul dintre 8 sau 10 candidați. Un al doilea tur ar aduce față în față primii 2 clasați în cursă, iar alegătorii ar pune pe cântar opțiunile și ar vota pentru unul dintre ei. Un procent de 51% sau mai mult dă o mai mare legitimitate edilului.

–     Dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora. În prezent sunt doar 4 deputați și 2 senatori care reprezintă diaspora, atât cât are județul Sălaj, cel mai mic județ din România, cu doar 224 de mii de locuitori. Diaspora românească are oficial 700 de mii de oameni, cam cât județul Iași, care e reprezentat de 17 parlamentari. Inițiativa „Oameni noi” propune ca diaspora să fie reprezentată de 12 parlamentari, 8 deputați și 4 senatori.

  • Votul pe liste deschise. În prezent, competițiile electorale pe liste închise au un rezultat previzibil: alegătorii votează lista partidului, iar candidații aflați pe primele locuri au cele mai mari șanse să fie aleși. Listele deschise ar oferi posibilitatea alegătorilor să voteze orice candidat al partidului, indiferent de poziția sa pe listă. În felul acesta, cel ales are o mai mare legitimitate, iar votul este mai eficace. În plus, votanții asociază votul dat unui anumit politician și nu unei liste de partid, iar competiția electorală oferă tuturor celor de pe listă șanse egale.

Aceștia ar fi pașii necesari pentru schimbarea clasei politice și pentru accesul unor oameni noi în viață politică a țării, evitând protestele care tot mai au loc în România. În cazul Parlamentului României, aceste modificări ar duce la recredibilizarea acestei instituții care are cea mai scăzută cotă de încredere dintre toate instituțiile statului, 18% – o cifră aflată în continuă scădere de la an la an.

Vezi mai multe despre situația politică actuală: Telegrama

Categorie: Înştiinţări
Răspunde

XHTML: Poţi folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>