„Bătălia dintre generaţii” a existat şi va fi mereu. Există vreo diferenţă între educaţia pe care aţi primit-o tu şi fratele tău şi modul în care le educi pe Eva şi Sonia?

Cu siguranţă. Noi am fost crescuţi de părinţi şi copiii mei sunt crescuţi de bunei. Poate pe vremea copilăriei mele, părinţii au dus-o mai greu cu banii şi cu posibilităţile. Astăzi lucrurile stau altfel. Dar din păcate la capitolul timp liber stau mai prost şi asta o compensează buneii.

 Nata Albot

În ultimul timp există destulă violenţă în filmele cu desene animate şi în literatura pentru copii? Cum ar trebui să fie poveştile pe care le-ai citi copiilor tăi?

Pline de personaje curajoase, oneste, puse pe fapte bune. Poveştile au un mare impact psihologic asupra copiilor. Acestea creează modele de comportament, idealuri de prieteni şi parteneri de viaţă. Cred că părinţii ar putea multe probleme din comportamentul copiilor lor să le soluţioneze prin poveşti, chiar şi inventate de ei înşişi.

 

Care sunt cărţile tale preferate? Care e cea mai bună carte citită anul trecut?

Cărţile mele preferate sunt acele necitite, care stau pe poliţă şi îşi aşteaptă rândul. Una dintre cărţile pe care o citesc încă şi o recomand tuturor este despre originea problemelor noastre de sănătate şi soluţiile pe care le putem găsi în noi. Se numeşte… Возлюби Болезнь Свою de Валерий Синельников

 

Ce înseamnă să fii producător general la cea mai bună televiziune :) din Moldova? Ai putea să ne povesteşti cum arată o zi de lucru din viaţa ta?

Nici o zi nu seamănă cu alta. Combin activităţi necombinabile, la prima vedere: activitatea de management cu cea creativă, artistică de prezentator şi autor de emisiuni. Îmi vine foarte greu, şi reuşesc să le fac faţă doar datorită unei echipe de oameni cu care creştem împreuna în fiecare zi şi care profităm din plin de această şansă extraordinară de a învăţa să facem televiziune modernă.

 

Care e citatul tău preferat?

Vrei să-l amuzi pe Dumnezeu, povesteşte-i despre planurile tale.

 

Cum crezi care sunt avantajele şi dezavantajele sistemului de învăţământ de la noi? Ce reforme crezi că ar trebui făcute?

Dacă ar fi după mine, primul lucru pe care l-aş face ar fi o campanie naţională de studiere a limbilor străine, măcar franceză şi engleză. Dar n-ar strica şi germana. Sunt uimită de necunoaşterea limbilor străine printre absolvenţii universităţilor din MD. E ruşine să crezi că poţi obţine un job în ziua de azi, cunoscând, destul de stâlcit, doar limba română. Avem un sistem de învăţământ care aşteaptă demult să fie reajustat la realităţile vieţii. Cred că instituţiile noastre de învăţământ scot absolvenţi care nu pot face nimic cu acele cunoştinţe primite la facultate. Şi asta e trist.

 

Cum ţi-a venit ideea lansării Ministerului Adevărului?

La capitolul umor, ca şi la multe altele, populaţia ţării noastre stă foarte modest. Ori oamenii deştepţi spun că autoironia este primul semn de inteligenţă. Cu Ministerul Adevărului ideea era să mai creăm o platformă de dezvoltare a umorului moldovenesc. Şi Jurnal TV este unica televiziune din Moldova care oferă teren pentru manifestarea umorului. Ora de Ras, Leacuri pentru neamuri, Scrisorile lui Buraga, Ministerul Adevărului. Ce altă televiziune se poate lăuda cu atâtea emisiuni în care realitatea moldovenească poate pătrunde şi cu zâmbetul pe buze în casele moldovenilor.

 

Ştim cu toţii că tu încerci să faci cât mai mult bine. Sau… să nu faci rău… La ce proiecte de care încă nu a auzit nimeni te-ai mai gândit :) ?

Ce te face să crezi că ţi-aş spune?

 

Care e topul celor mai îndrăgite cinci filme pe care le-ai privit vreodată?

extremely loud and incredibly close

O femeie vine la doctor

Toamna în New York

Patch Adams

Extremely Loud and Incredibly Close

127 ore

 

 

În afară de televiziune şi blogging în particular şi mass media în general – ce alte pasiuni mai ai?

pictez: pe pietre, pe pereţi de spitale, în iphone

gătesc: la muncă, acasă, la prieteni

îmi salut orhideele în fiecare zi

călătoresc cât îmi permite timpul

 

Excelenţa nu vine probabil doar învăţând din cărţi… Ce sfaturi ai putea să le dai tinerilor jurnalişti care vor să-ţi urmeze exemplul?

Să nu urmeze calea nimănui. Să şi-o aleagă pe a sa şi să pună multă multă pasiune în tot ce fac.

 

Care sunt realizările şi eşecurile tale din 2012? Ce ţi-ai propus pentru 2013?

Nu am apucat încă să fac totalurile, dar mi-ai dat o idee bună. Voi face asta chiar acum.

 

În numele echipei Poveşti Pentru Copii, dar şi al cititorilor, îţi spun mulţumesc frumos pentru timpul acordat şi să ştii că eşti mereu binevenită aici. Acum, la final, ce mesaj ai vrea să le transmiţi tuturor copiilor, părinţilor şi bunicilor?

Să nu înceteze niciodată să creadă în poveşti şi în puterea lor…

Partajează pe Facebook  Partajează pe Twitter  Partajează pe Google Plus

Categorie: Interviuri
Răspunde

XHTML: Poţi folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>