Grădinăritul este un hobby frumos dar nu este tocmai unul ușor în care poți să improvizezi atunci când trebuie să iei anumite decizii cum ar fi alegerea ghiveciului potrivit. Deoarece cumpărarea primului vas care îți sare în ochi, de cele mai multe ori condamnă florile și plantele la o moarte sigură. Totuși, nu trebuie să vă faceți griji, chiar și cei care nu sunt grădinari „înnăscuți” pot reuși să facă alegerea perfectă urmând câteva indicații care vă vor servi în a oferi un habitat confortabil prietenelor voastre verzi. Pentru a putea crește și a se dezvolta sănătoase și frumoase, acestea au nevoie de un ghiveci care să corespundă necesităților și personalității lor. Colorate, din textilă sau plastic, mai mari sau mai mici, rotunde sau pătrate, care le alegem?

Ghivece pentru orhidee şi alte flori de cameră

Materialul

Cele mai populare ghivece sunt cele din plastic și cele textile, care în ultima perioadă au câștigat tot mai mult teren pentru nenumăratele avantaje care le au.

Ghivecele textile sunt ușoare, stimulează dezvoltarea plantelor, previn efectul spiralării, au pereții poroși, ceea ce permite umidității și aerului să treacă prin pereții vasului. Pot fi spălate și sunt reutilizabile. Beneficiul major al acestui material care „respiră” este că permite aerului să circule în jurul rădăcinilor plantei ajutând la evaporarea apei în exces și împiedică descompunerea.

Moderne, economice și ușoare, ghivecele de plastic sunt perfecte, dar, trebuie folosite cu puțină grijă. Din cauză că pereții nu au pori și împiedică apa să se evaporeze, se poate întâmpla ca rădăcinile să nu poată respira cum au nevoie, iar solul să se usuce mult mai greu. Pentru a evita putrezirea trebuie să le udați mai rar. Se curată ușor, iar în cazul replantărilor e mai puțin traumatizant, deoarece rădăcinile se desprind ușor de pe pereții ghiveciului.

Producătorii vin cu un nou tip revoluționar de ghiveci din plastic – ghiveciul Superoots Air Pot. Acesta este un model adaptat pentru o creștere mai calitativă. Îmbunătățește considerabil calitatea rădăcinilor printr-un proces care le ghidează spre găurile din pereți, unde se deshidratează sau sunt tăiate.

Dimensiunea

Odată ales materialul, nu vă rămâne decât să decideți dimensiunea acestuia. Un vas prea mare duce la irosirea apei, pe când unul prea mic face floarea să sufere sau chiar să se ofilească. De obicei, se pleacă de la un ghiveci mic, ca mai apoi, odată cu creșterea florii să se replanteze în unul mai mare.

Mărimea depinde și de capacitatea plantei de a crește, dacă e lentă, așa cum este cactusul, va sta în același ghiveci pentru mai mulți ani, iar dacă planta crește repede, trebuie să aveți grijă ca rădăcinile acesteia să aibă destul loc de a se dezvolta și să le mutați în alt ghiveci un pic mai mare decât precedentul. Grădinarii recomandă să nu replantăm plantele care au crescut în ghivece de ceramică în altele de plastic sau invers. E important să păstrăm același material în care a fost plantată inițial, din motiv că rădăcinile s-au adaptat la un anumit mod de creștere și dezvoltare.

Culoarea

Un aspect destul de important dar pentru care nu se da atât de multă atenție este culoarea ghiveciului. O culoare mai deschisă reflectă razele soarelui, prin urmare participă la crearea unui mediu răcoros pentru sol. Tonalitățile închise, cum este negrul, este din punct de vedere estetic mai frumos, dar absoarbe razele solare și încălzește pământul în interior. Ghivecele negre sunt folosite de obicei pentru plantele, rădăcinile cărora nu au de suferit la temperaturi înalte.

Deci, cel mai bine înainte de a alege ghiveciul e să vă informați despre planta care urmează a fi plantată.

Forma

Înainte de a alege ghiveciul, trebuie să știți locul unde o să îl amplasați pentru a putea fructifica spațiul. Dacă doriți să vă amenajați un loc cu flori lângă un perete rotunjit sau lângă o coloană, cel mai bine e să optați pentru ghivecele rotunde, în felul acesta arată în armonie. Atunci când preferați să dați impresia unui loc “verde” continuu și să economisiți și spațiul e potrivit să plantați în ghivece pătrate.

Categorie: Înştiinţări
Răspunde

XHTML: Poţi folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>