Nu ai bani pentru a-ţi procura un apartament sau pur şi simplu nu aceasta este prioritatea ta de bază? Atunci, cu siguranţă, este cazul să-ţi cauţi o locuinţă în chirie. Deşi ai mai puţine bătăi de cap cu închirierea decât cu procurarea unui apartament, totuşi nu este cazul să laşi această sarcină la voia întâmplării. Este bine să-ţi faci un plan bine structurat după care să te ghidezi până la mutarea în casă nouă. În primul rând trebuie să-ţi stabileşti suma pe care urmează s-o achiţi lună de lună proprietarului. Trebuie să ştii din start că nu este muncă uşoară să găseşti o locuinţă bună la un preţ accesibil. Preţul apartamentului depinde de zona în care este aplasat, iată de ce trebuie să-şi faci bine calculele dacă ai mijloace de transport în comun prin preajmă sau dacă ai maşină, este bine să te asiguri că ai şi loc de parcare pentru ea.

Dacă te-ai decis asupra zonei unde vrei să te muţi şi asupra sumei pe care eşti dispus s-o dai, trebuie să ştii că ai două opţiuni, fie îţi cauţi/închiriezi apartamentul pe cont propriu, fie apelezi la o agenţie imobiliară. Cea mai sigură metodă este să apelezi la un specialist în domeniu care să-ţi prezinte gama largă de oferte de pe piaţă. Dacă nu vrei să apelezi la un agent imobiliar, care va percepe comision pentru serviciile sale, poţi apela la un avocat imobiliare. Deşi şi pentru consultanţa lui va trebui să plăteşti, este un expert în probleme juridice, specializat pe tranzacţiile imobiliare şi te va ajuta să înţelegi mai bine aspectele juridice ale contractului de chirie pe care urmează să-l semnezi.

Dacă ai găsit apartamentul potrivit, semnarea contractului este obligatorie, ea oferă un plus de siguranţă atât chiriaşului, cât şi proprietarului. Consultaţia unui avocat va oferi mai multă siguranţă procesului de închiriere, iar tu te vei simţi mult mai confortabil în noua ta casă ştiind că eşti protejat de un contract semnat, bine structurat.

În contractul semnat, trebuie să fie clar stipulate valoarea chiriei şi condiţiile în care aceasta se va modifica. Chiriaşul nu este obligat să rezolve unele probleme ce pot să apară în apartament – cum ar fi defectarea instalaţiilor sanitare ca urmare a uzurii.

De asemenea, în contract trebuie stipulat clar de câte ori poate veni proprietarul în vizită, dacă este permis fumatul în locuinţă sau prezenţa animalelor de companie. Sunt aspecte care deşi par irelevante, pot crea ulterior neplăceri. Stabilirea detaliilor încă de la început va duce la o colaborare armonioasă cu proprietarul.

Pentru mai multă siguranţă a procesului de închiriere asiguraţi-vă că aveţi o dovadă pertinentă a plăţii chiriei.  Dacă achitarea are loc prin banci este bine să păstraţi toate chitanţele care atestă acest lucru, dacă plata este în numerar, cereţi proprietatului o dovadă a plăţii.

Un aspect extrem de important pe care trebuie să-l discuţi cu avocatul imobiliare este plata garanţiei. Aceasta poate varia de la valoarea chiriei pe o lună până la 3 luni și este restituită chiriașului la încheierea contractului, dacă a efectuat toate plățile la timp și dacă returnează apartamentul în aceeași stare în care l-a preluat.

Închirierea unei locuinţe pare un proces simplu, dar se poate ajunge cu uşurinţă în situaţii neplăcute, dacă chiriaşul omite să clarifice anumite aspecte cu proprietarul. Iată de ce este bine să fii foarte atent la orice clauză a contractului, pentru a-ţi asigura un trai liniştit.

Articol preluat de pe platforma Empower.

Categorie: Fără categorie
Răspunde

XHTML: Poţi folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>