Amenintarea productiei agricole prin daunatori si boli este unul dintre factorii cheie care ar putea duce la o destabilizare a securitatii alimentare la nivel mondial. Perceptiile celor mai grave probleme in agricultura variaza nu doar in functie de geografie, ci si de la an la an. Urmatoarea lista nu este in niciun caz definitiva si nici nu-i o incercare de a prioritiza amenintarile reprezentate de unii daunatori sau de a ignora efectele altora.Tot ceea ce vrem sa facem este sa sensibilizam fermierii cu privire la imensa gama de daunatori care ameninta culturile agricole, dezastrele pe care le pot provoca si dificultatile de a le controla.

Exista o multime de insecte si animale care dauneaza plantelor. Prezenta lor pe camp sau in gradina poate fi identificata prin frunze mancate, gauri in tulpini, curbari si fructe viermanoase. Daunatorii de culturi agricole pot fi impartiti in urmatoarele categorii:

    • Insecte
    • acarieni  (arahnide)
    • moluste  (melci, gasteropode)
    • viermi  (nematozi)
    • rozatoare  (mamifere)

Unele specii de insecte se pot multiplica in cantitati imense, pot distruge masiv culturile si provoca dezastre naturale reale. Chiar si Biblia descrie cazuri de invazie a lacustelor care au distrus culturile, condamnand oamenii la foame. Exista cateva mii de specii de insecte daunatoare, raul principal fiind provocat de larvele lor, care au un apetit foarte mare. Dar nici gandacii adulti nu sunt mai putin nocivi. Insectele se reproduc foarte activ, de obicei femelele lasa peste o suta de oua, iar fluturii – peste o mie. Un factor important este faptul ca insectele pot produce intr-un an doua sau trei, in unele cazuri chiar mai multe generatii.

Cerealele si leguminoasele

Exista mai mut de cinci sute de specii de daunatori ai cerealelor si leguminoaselor, cele mai cunoscute fiind mustele de iarba, moliile de cereale, tantarii hessiani, simfitele (numite in popor muste cu ferestrau sau viespi ferestrau). Larvele acestor daunatori distrug miezul tulpinii si lastarii. Ulterior, aceste plante se dezvolta slab sau aproape mor, in final – recolta este de o calitate foarte slaba.

Floarea soarelui

Printre daunatorii de floarea soarelui sunt moliile de lunca. Omizile lor patrund in seminte si le distrug. Se reproduc foarte bine pe vreme umeda si rece si sunt capabile sa distruga intregul camp de floarea-soarelui. Pyralidele sunt o alta familie de molii foarte periculoase culturii de floarea soarelui. Fluturii incep sa zboare masiv inainte de inflorire si depun ouale direct in cosurile plantei. Larvele care apar se tarasc pe tulpina si ii mananca tesuturile. Dupa aceea, se deplaseaza mai departe pe frunze, polen, pe semintele formate, mancand tot nucleul si lasand doar coaja.

Sfecla de zahar

Cei mai importanti daunatori ai sfeclei de zahar sunt Curculionidele, numite si gargarite. Larvele acestor gandaci cu cioc se hranesc cu radacini de sfecla, dar trombarii adulti provoaca cel mai mare dezastru: ei pot distruge rasadurile de sfecla pe suprafete vaste.

Legumele de gradina

Molustele sunt daunatorii cei mai des intalniti prin gradini. Ele distrug cartofii, morcovii, porumbul si alte plante. Ele pot provoca daune enorme, distrugand frunzele, consumand cavitatile din radacini. Alti daunatori de gradini si provizii alimentare sunt cartitele, sobolanii, soarecii, arvicolinele, hamsterii, iepurii de camp, popandaii, orbetii. Rozatoarele sunt foarte periculoase pentru culturile agricole, avand coltii bine dezvoltati, rod plantele, cerealele, radacinile, semintele si coaja de copaci chiar. Acestea reprezinta un risc deosebit pentru recolta, deoarece in conditii favorabile se reproduc foarte activ. Va pot salva de ele, fara sa dauneze plantelor, aparatele anticartite.

Lupta impotriva bolilor si daunatorilor este o masura foarte importanta pentru cresterea randamentului culturilor agricole si sigurantei acestora. Rolul principal in acest sistem il au masurile agrotehnice, menite sa creeze conditii favorabile dezvoltarii plantelor si, in acelasi timp, sa previna raspandirea daunatorilor si bolilor. Masurile agrotehnice includ alegerea potrivita a unui teren pentru insamantare, prelucrarea atenta, respectarea rotatiei culturilor, selectarea soiurilor, insamantarea in timp util si de inalta calitate, ingrasamintele si fertilizarea, irigarea, distrugerea buruienilor, prevenirea bolilor si contracararea daunatorilor.

Categorie: Fără categorie
Răspunde

XHTML: Poţi folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>